Nezařazené

Príprava auta na zimu

V našej rodine som vodič ja. Žena. Viem, aké mám auto, kde mám doklady a akú má farbu. To je asi všetko. STK si pravidelne kontrolujem a pozorne sledujem varovné signály na palubnej doske. Či sa dáka kontrolka nerozbliká okrem tej, ktorá mi pravidelne hlási prázdnu nádrž. Po určitých kilometroch treba meniť olej a občas zájsť aj do servisu na kontrolu. Je dobré sledovať aktuálne rady pre motoristov, či už ste žena alebo muž.

zima

Keď prichádza zima je dôležité si naplánovať výmenu letných pneumatík. Aby sa nestalo, že zrazu budú mínusové teploty a vonku snehová kalamita a vy si uvedomíte, že ste na to zabudli. Tých zábudlivých bude isto viac, nebudete v tom sami. Môžu vám o tom rozprávať pneuservisy, ktoré majú preplnené termíny.
Výmena vody v ostrekovačochje tiež niekedy kameň úrazu, hlavne keď si pred naliatím tej zimnej zabudneme vystriekať letnú a v noci nám zamrzne voda v trubkách. Poznáte to? Často nám to nepríde na rozum a pri tom je to taká banalita. Stáva sa to každému, či je to vodič z povolania, alebo žena na materskej.

řetězy

Keď nám vonku primrzne a nasneží, čo je normálne v tomto ročnom období, je veľmi nápomocné mať v aute aj kvalitné a praktické pomôcky na údržbu okolo auta. Mám namysli dostatočne dlhú metličku a šikovné škrabadlo na sklo. Nachystané s predstihom. Dobrým riešením je používať plachtu, ktorou zakryjete celé vozidlo alebo alumíniovú ochrannú fóliu na čelné sklo. Ušetrí vám to veľa času pri čistení auta od snehu a námrazy, predovšetkým ak sa niekam ponáhľate.
Okrem štartovacích káblov sa v kufri zídu v tomto počasí aj zimné reťaze, hlavne ak mávate cestu cez horské priechody a podobne. Ale pravdupovediac si neviem predstaviť, ako si ich budem vo fujavici sama nasádzať. Môžem sa potom spoľahnúť len na svoj šarm a dúfať, že mi niekto pomôže, keď bude treba. Každopádne ich mať v aute je hra na istotu. Aj keď si ich väčšina z nás nevie použiť.

mráz

Ak ste dlhší čas nemenili autobatériu a viete, že by ste už mali, teraz je vhodný čas to urobiť. Motor sa vám za to poďakuje a vy neskončíte nikde čakajúc odkázaný na pomoc od druhých.
V zime je počasie nevyspytateľné a preto musíme svoju jazdu prispôsobovať aktuálnej situácii na cestách. Ak sneží, mrzne alebo prší mali by sme dať dolu nohu z plynu a neponáhľať sa. Neraz nám to môže zachrániť život.